Home » MIJN EERSTE ERVARING MET DE RACEFIETS

MIJN EERSTE ERVARING MET DE RACEFIETS

Afgelopen zondag kocht ik een nieuwe, tweedehands racefiets en vandaag was het dan eindelijk zo ver! Mijn eerste rondje op een “echte” racefiets. Hoe mijn eerste ervaring was, lees je in deze blog. Ik kan je in ieder geval alvast vertellen dat ik alweer uitkijk naar mijn volgende ritje!

Al vanaf zondag staat m’n nieuwe racefiets me vanaf de hal aan te staren en lonkte hij me met al z’n pracht en praal. Ik kon hem bijna m’n naam horen roepen. Ik heb er zelfs over gedroomd. Dat is ook niet zo gek als je weet dat ik vanuit m’n bed naar mijn nieuwe racefiets, die in de hal stond, kon kijken. Het liefst was ik zondagmiddag meteen een rondje gaan fietsen, maar dit leek mij onverstandig. Er zaten namelijk klikpedalen op de fiets en 1. ik heb geen klikschoenen en 2. ik was bang dat ik daardoor met mijn gympen van de pedalen af zou schieten en meteen een ongeluk zou veroorzaken. Dus ik besloot nog even te wachten en de pedalen eerst te vervangen voor gewone pedalen. Zo had ik mooi ook nog even de tijd om me mentaal voor te bereiden.

‘Eindelijk! Fietsen op mijn nieuwe racefiets!’

Terwijl ik naar EMDR therapie ging, verving de fietsenmaker de klikpedalen voor gewone pedalen en toen ik thuiskwam kon ik hem meteen ophalen. Eindelijk kon ik doen waar ik al drie dagen naar uitkeek: fietsen op mijn nieuwe racefiets!

‘Ik wil de fiets eerst goed leren kennen en mij comfortabel en zelfverzekerd voelen voordat ik er letterlijk aan vastzit.́

Ik ben blij dat ik ervoor gekozen heb er eerst gewone pedalen op te laten zetten, want het is best even wennen zo’n racefiets. Je hebt een hele andere houding op de fiets – je zit veel meer voorovergebogen – de fiets is veel wendbaarder doordat hij veel lichter is – hierdoor stuur je veel makkelijker, maar ook sneller waardoor je veel sneller gaat slingeren – en tot slot zitten de handremmen op een hele andere plek – waardoor ik een paar keer misgreep – oh ja en het schakelen werkt ook nog eens heel anders. Daarom wil ik eerst de fiets goed leren kennen en mij comfortabel en zelfverzekerder voelen voordat ik er letterlijk aan vastzit.

‘Ik had me op het ergste voorbereid, inclusief valpartijen en paniekaanvallen.’

Ik moet zeggen dat ik echt blij ben hoe soepeltjes mijn eerste ritje op de racefiets verliep. Ik heb zoveel verhalen van anderen gelezen over hun eerste ervaring met de racefiets dat ik me op het ergste had voorbereid, inclusief valpartijen en paniekaanvallen. Ik had al helemaal gevisualiseerd dat ik vergat waar de handremmen zaten en daardoor tegen een auto aanreed of hoe ik tijdens mijn eerste ritje meteen een lekke band kreeg en terug naar huis moest lopen. Maar gelukkig is dat allemaal niet gebeurd.

De eerste kilometers voelde nog wat ongemakkelijk. Ik wist nog niet zo goed hoe ik het stuur nou het beste kon vasthouden. Ik wisselde verschillende houdingen af en daardoor ontdekte ik wat ik het prettigst vond. Al snel merkte ik dat ik best wel kon goed kon ontspannen, ondanks dat ik nog aan de houding moet wennen. Ook oefende ik zelfs een paar keer met schakelen, maar dit vond ik toch nog best wel een beetje spannend. Toen ik een versnelling gevonden had waarin ik comfortabel kon fietsen, heb ik hem daar voor deze rit lekker in laten staan. Vandaag wilde ik mij volledig focussen op mijn houding en het remmen. Schakelen komt de volgende keer wel weer!

Ik had een route uitgestippeld die ik al vaker gereden heb. Ik kende de route daardoor grotendeels uit mijn hoofd. Dit was fijn want hierdoor kon ik mijn aandacht bij het fietsen houden. Daarnaast wist ik dat de route allemaal fijne, brede fietspaden heeft en dat ik weinig stoplichten zou tegenkomen. Ideaal als je nog niet zo ervaren bent met de handremmen op een racefiets! Het was eigenlijk maar een korte route, maar perfect voor mijn eerste ervaring op de racefiets.

Al met al is mijn eerste ervaring met de racefiets dus heel positief! Mijn nieuwe racefiets fietst echt heerlijk. Heel anders dan mijn oude (sportieve) fiets, maar in positieve zin juist! Ik denk dat ik het echt geweldig ga vinden om hier mooie, lange ritten op te maken! Ik kijk in ieder geval alweer uit naar mijn volgende rit!

Wil je op de hoogte blijven van mijn fietsavonturen? Volg me dan ook zeker op instagram @ismaymars_!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.