Home » FIETSEN: OPNIEUW BEGINNEN

FIETSEN: OPNIEUW BEGINNEN

De eerste mooie, zonnige dag van het jaar kon ik natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Het was de hoogste tijd om mijn fiets weer uit de schuur te halen, af te stoffen en de banden op te pompen om vervolgens de eerste kilometers van het jaar te maken.

Beginnen met fietsen

Vorig jaar ben ik begonnen met fietsen. Ik merkte al snel dat ik het heel erg leuk vond, het goed was voor mijn lijf en hoofd en daarnaast dat ik het ook best wel een tijdje kon volhouden. Van elk rondje kreeg ik een goed gevoel en ik zag elke keer vooruitgang. Maar toen werd het herfst. Het begon kouder te worden, natter ook vooral en ik ging verhuizen. Hierdoor belandde mijn fiets voor langere tijd in de schuur. Ik zou wel weer gaan fietsen als de winter voorbij was en alle verhuisperikelen achter de rug waren. Inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder, ben ik al lang en breed gesetteld, maar mijn fiets stond nog steeds in de schuur. Wel voelde ik al een paar weken lang fietskriebeltjes. Je kent het vast wel, het voelt een beetje als lentekriebels als het voorjaar eraan komt, maar dan voor fietsen. Maar toen kwamen Dudley, Eunice en Franklin langs en stelde ik het fietsen nog maar even uit.

Eerste rit van het jaar!
Maar vandaag was het dan eindelijk zover! Dudley, Eunice en Franklin zijn inmiddels weer vertrokken en hebben plaatsgemaakt voor een heerlijk voorjaarszonnetje. Zo voelde het ook echt, terwijl het nog minstens een paar weken duurt voordat het officieel lente is – ik kan trouwens echt niet wachten tot het weer lente is! De zon zorgde voor een aangename temperatuur en het was ook nog eens bijna windstil! De ideale fietsomstandigheden als je het mij vraagt. Al viel de wind later dat ik op de fiets zat, vies tegen – of dat kwam gewoon omdat mijn conditie niet meer is wat die geweest was, dat kan natuurlijk ook.

Het was wel weer even wennen. Zeker voor vertrek was ik behoorlijk nerveus, terwijl ik niet zo goed weet waarom. Ik wist hoe ik moest fietsen, ik kende de route grotendeels en ik had genoeg water en een snack bij me voor als ik eventueel hongerig zou worden op de fiets. Eenmaal een paar kilometers in de benen, was ik alweer helemaal in m’n element en begon ik langzaam maar zeker te genieten van wat ik aan het doen was. Ik was eigenlijk een beetje vergeten hoe het voelde om echt even iets voor mezelf te doen. Om iets te doen wat me in het hier en nu brengt. Waarom ik vorig jaar ook alweer zoveel liefde voor fietsen had ontwikkeld.

Het is de enige sport die ik zo ongeveer zonder pijn kan doen. Ik ben chronisch geblesseerd, shin splints, waardoor ik met hardlopen niet meer dan slechts een paar minuten aan één stuk kan rennen. En dan ook maar één keer per week omdat ik mijn schenen anders te veel belast. Hierdoor maak ik al jaren geen vooruitgang meer met hardlopen. Daardoor neemt het plezier in het doen af. Maar hier heb ik met fietsen geen last van!

Ik snap dan ook niet zo goed dat ik met sporten, in dit geval fietsen zoals vorig jaar, altijd tegen een muur aan loop en het sporten op een gegeven moment in de vergetelheid raakt en ik zomaar ineens een paar maanden niet sport. Terwijl ik het dus zo leuk vind om te doen! Ja, het weer helpt natuurlijk niet mee in de winter en ik heb geen super deluxe racefiets die je binnen kan aansluiten op zo’n speciale hometrainer waardoor je binnen kan fietsen (of moet ik zeggen overal ter wereld kan fietsen, want dan kan je vanuit je slaapkamertje of homegym gewoon door de Franse Alpen fietsen). Die luxe heb ik niet. Maar er gaat natuurlijk ook niets boven een fietsrit op zo’n mooie dag als deze! Ik ben blij dat ik mijn fiets weer uit de schuur heb gehaald en mijn eerste ritje van het jaar heb gemaakt. Tijd om opnieuw te beginnen en het fietsen weer te gaan op te bouwen! Mijn eerste 30km rit is in ieder geval een feit en nu ik dit schrijf ben ik nog heerlijk aan het nagenieten van het voldane en trotse gevoel!

Ik fietste dit keer naar Purmerend, reed een klein stukje door een buitenwijk en reed via de polder en het natuurgebied Het Twiske weer richting huis. Een heerlijk rondje. Het was alleen een beetje jammer dat ik er van te voren niet over nagedacht heb dat op de eerste zonnige dag van het jaar meer mensen op de fiets stappen of gaan wandelen. Hierdoor was het overal best wel druk, zowel op de fietspaden als in het natuurgebied. Dit was soms een beetje hinderlijk. Ik was soms meer bezig met wandelaars en fietsers op elektrische fietsen (ik vind dat nog altijd een beetje vals spelen hoor!) ontwijken dan lekker tempo maken. Het liefst zou ik helemaal niemand tegenkomen en alleen genieten van de rust en de natuur om me heen. Maar alsnog heb ik heel erg genoten hoor, anders zou ik er niet zo’n lang stuk over schrijven! Ik wilde er gewoon graag een soort dagboekfragmentje over schrijven om mezelf er op minder gemotiveerde momenten eraan te herinneren hoe leuk ik het ook alweer vindt!

Wat deed jij op deze eerste mooie, zonnige dag van het jaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.