Home » BEGINNEN MET HARDLOPEN MET DE APP VAN EVY GRUYAERT VOORTGANGSPROCES LES 1 – 5

BEGINNEN MET HARDLOPEN MET DE APP VAN EVY GRUYAERT VOORTGANGSPROCES LES 1 – 5

Hardlopen en ik… zijn als water en vuur. We kunnen elkaar eigenlijk niet verdragen, of beter gezegd: mijn schenen kunnen het hardlopen eigenlijk niet verdragen, maar ik kan ook niet zonder. Ik vind het namelijk wel heel erg leuk en fijn om te doen. Maar door mijn chronische shin splints, dankzij het hardlopen – thank you very much – hebben hardlopen en ik een nogal complexe relatie. Een soort haat-liefde relatie eigenlijk. Hardlopen komt en gaat bij mij dan ook heel erg in fases, maar ik heb het nog nooit heel erg lang achter elkaar volgehouden (ook mede dankzij mijn zere schenen). Maar daar wil ik verandering in brengen! Je begrijpt nu misschien al waar ik heen ga met mijn verhaal… zoals je in mijn favorietenlijstje van oktober al hebt kunnen lezen, ben ik dus weer begonnen met hardlopen!

Ga ik mijn hardloopdoel ooit nog halen?

Ik zeg namelijk al jarenlang dat ik ooit heel graag de Dam tot Damloop zou willen lopen. Maar de langste afstand die ik ooit aan een stuk gelopen heb, was zo’n 7 a 8 km. Nog niet eens de helft dus. En voor mijn gevoel was ik toen echt in topvorm. Er is dus nog wat werk aan de winkel… Het kriebelde alweer een tijdje om lekker te gaan lopen, maar om te voorkomen dat ik meteen weer pijn in mijn benen zou krijgen, wilde ik het heel rustig opbouwen. Daar heb ik alleen wat hulp bij nodig, want als het aan mij ligt begin ik mijn eerste training meteen met een 5km rondje om vervolgens weer uitgeschakeld te raken door mijn zere schenen. Dat gaan we dus niet doen. Dit keer pakken we het goed aan. Wie weet kan ik dan volgend jaar meedoen met de Dam tot Damloop. Wat denken jullie, gaat het mij lukken?

Hardlopen met Evy

Daarom installeerde ik de app ‘Hardlopen met Evy’. Een hele bekende app in hardloopland met verschillende schema’s en trainingen. Tijdens de training vertelt de aangename stem van Evy Gruyaert wanneer je mag rennen en wanneer je weer mag gaan wandelen. Heel erg prettig kan ik je vertellen want nu hoef je zelf niet steeds op je horloge te kijken en ben je minder afgeleidt, wat ook weer beter is voor je looptechniek. Zelf ben ik begonnen met het beginnersschema wat opbouwt naar 30 min aan één stuk hardlopen, wat gelijk staat aan ongeveer 5km (afhankelijk van je tempo natuurlijk). Inmiddels heb ik dus vijf lessen afgerond en het leek mij wel leuk om na elke 5 lessen een update te geven over mijn vooruitgang en ontwikkelingen. Dus dit is deel 1!

Ondanks dat ik nog nooit enorme afstanden gelopen heb, heb ik dus wel al wat ervaring met hardlopen. En omdat ik afgelopen zomer ook veel op de “racefiets” (ik zet racefiets tussen aanhalingstekens omdat ik geen echte officiele reacefiets heb, maar een beetje een combinatie tussen een mountainbike en een racefiets) heb gezeten, heb ik op dit moment een redelijke conditie. Tot nu toe gingen alle lessen dan ook best wel heel erg goed. Ik merk dat ik conditioneel gezien best wel wat verder of langer zou kunnen lopen, maar ik houd me in en houd me netjes aan de lessen van Evy. Ik wil namelijk niet weer te fanatiek starten met als gevolg over een aantal weken weer zere schenen te hebben.

Nu al opgeven of toch doorgaan?

En over die schenen gesproken… Ook dat gaat tot nu toe nog redelijk goed. Wel moet ik eerlijk toegeven dat ik niet de gebruikelijke 3 lessen per week doe. Ik merkte namelijk al heel snel dat dit te veel was en mijn schenen alweer een klein beetje geirriteerd raakten. Daarom heb ik dit terug geschroefd naar 1 tot 2 keer per week (net hoe het uitkomt, de ene week loop ik meestal 1x en de week daarna 2x enzovoort). En dat gaat voor zover goed. Ik ben dan wel iets langer bezig dan de gebruikelijke 10 weken die er voor dit schema gepland staat, maar dat maakt mij niets uit. Al doe ik er een half jaar over om 5km te kunnen lopen, I don’t care. Ik zou het gewoon heel erg leuk vinden als ik dat over een tijdje weer kan! Maar of dat dan over 3 maanden of over een jaar is, maakt mij niet zoveel uit. Ik doe het lekker in mijn eigen tempo en luister goed naar wat mijn lichaam (schenen) aan kan. Tot nu toe gaat het zo dus goed. Laten we hopen dat dit zo blijft. Wel vind ik het jammer dat de rustpauzes tussen mijn trainingen, gemiddeld 5 dagen, eigenlijk net te lang zijn om voor mijn gevoel lekker in die sportieve, hardloopvibe te blijven. Ik heb soms zelfs wel eens de nare gedachte om het hardlopen gewoon maar helemaal op te geven. En dat maakt het soms best wel moeilijk om met een training te beginnen. Als ik dan eenmaal onderweg ben, ben ik overigens heel gelukkig met mijn keuze om weer te gaan lopen en voelt het heerlijk!

Wat mij ook heel goed helpt is de facebookgroep ‘Ik ga hardlopen met Evy‘ waar ik lid van ben geworden. Iedereen deelt daarin zijn voortgang en dat is onwijs leuk om te zien. Zelf deel ik daar ook steeds mijn voortgang als ik een les heb afgerond en de berichtjes die ik daarop krijg zijn zo onwijs leuk en motiverend om te lezen. Dan wil ik eigenlijk het liefst mijn schoenen aantrekken en nog een rondje rennen!

Op 13 oktober ben ik begonnen met dit hardloopavontuur en inmiddels ben ik dus alweer 4 weken aan het trainen. Tot nu toe vond ik les 4 het zwaarste, maar dat kwam denk ik meer door mijn eigen mindset dan door de training. Daarbij hielp het ook niet dat ik snotverkouden was toen ik les 4 ging lopen. Elke 3 lessen wordt de training een beetje opgevoerd. Bij les 4 wordt de lengte van de training met 4 min uitgebreid. En op de één of andere manier leek mij de overgang van 2 min rennen naar 3 min aan één stuk rennen heel groot. Ik was bij voorbaat al bang dat ik zou falen en dat ik het niet zou volhouden om 3 minuten achter elkaar te rennen, laat staan met een verkoudheid onder de leden. Maar uiteindelijk viel de training me reuze mee en heb ik echt heerlijk gelopen! Dit was de eerste training waarbij ik de 3km aantikte en daar was ik, zoals Evy dat zo leuk zegt op z’n Belgisch, best een beetje fier op!

En dat vind ik misschien nog wel het allerleukste aan hardlopen. Die kleine overwinningen op jezelf. Tijdens het hardlopen probeer ik echt het beste uit mezelf te halen en dat geeft aan het eind van de training echt een heel trots en voldaan gevoel.

Ik heb net les 5 gelopen op het moment dat ik dit schrijf. In principe ging het weer super qua conditie en uithoudingsvermogen, maar mijn schenen beginnen weer behoorlijk te protesteren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een beetje teleurgesteld ben in mijn eigen lichaam. Terwijl ik er bij les 4, vorige week, slechts een klein beetje last van had, protesteerden mijn schenen vandaag behoorlijk en moet ik gewoon echt weer langer rust gaan nemen. En dat terwijl ik al 6 dagen rust genomen had tussen de twee trainingen. Dat moet toch echt ruim voldoende zijn. We zullen dus wel zien wanneer (en of) de volgende update verschijnt.

Dit was mijn eerste hardloopupdate over hoe ik begonnen ben met hardlopen met de app van Evy Gruyaert. De volgende update komt als ik les 10 heb afgerond. Dus ben je benieuwd hoe het hardlopen mij vergaat en of ik het ook echt volhoud? Houd mijn blog dan zeker in de gaten voor de volgende hardloopupdate!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.