Home » 5X MEZELF BELONEN TIJDENS HET AFVALLEN

5X MEZELF BELONEN TIJDENS HET AFVALLEN

Zoals jullie in mijn eerste Gymjunkies Lifestyle Plan dagboek hebben kunnen lezen, ben ik een poging (poging 1001) aan het doen om wat kilootjes af te vallen. Tot nu toe gaat het heel erg goed! Maar ik ben dan ook nog maar pas begonnen en aan het begin ben ik altijd mega enthousiast en gemotiveerd om gezond bezig te zijn. Mijzelf kennende weet ik dat er een moment gaat komen, dat die motivatie minder wordt en de trek in ongezond eten groter. Om te voorkomen dat ik terugval in oude, “ongezonde” patronen, heb ik een plan bedacht om mezelf gemotiveerd te houden.

Afvallen: kleine en haalbare doelen

Om te beginnen heb ik mijn uiteindelijke doel om in totaal 15kg af te vallen, opgesplitst in kleinere haalbare doelen die minder groot zijn. Ik heb inmiddels geleerd dat het veel meer motiveert en effectiever is om met kleine, haalbare doelen te werken. Babystapjes in plaats van meteen het maximale te willen bereiken en jezelf continu teleur te stellen als de vooruitgang niet groot genoeg is. Ik heb daarom besloten mijn doel van 15kg op te delen in 5 ‘haalbare’ doelen. Dit hebben jullie ook kunnen lezen in mijn eerste Gymjunkies dagboekje, maar ik zal ze hieronder nog een keer opnoemen.

Doel #1: 5kg afvallen (72,3kg)
Doel #2: onder de 70kg komen
Doel #3: 10kg afvallen (67,3)
Doel #4: onder de 65kg komen
Doel #5: mijn streefgewicht bereiken (62,3kg)

Jezelf belonen tijdens het afvallen is belangrijk!

Daarnaast heb ik geleerd dat ook kleine overwinningen gevierd mogen worden, want die kleine overwinningen; die kleine babystapjes, helpen je om je einddoel te halen. Daarom wil ik mezelf belonen elke keer als ik een doel behaal. Op deze manier sta ik bewust stil bij wat ik bereikt heb. Dit zijn positieve gevoelens, en je weet wat ze zeggen, alles wat je aandacht geeft groeit! Dus ook positieve gevoelens over jezelf en je prestaties en je motivatie! Dus een moment bewust stilstaan bij het halen van je doelen is super belangrijk! Hoe je dit doet is helemaal aan jou! Zelf vind ik het leuk en heel motiverend om iets leuks voor mezelf te kopen als ik een doel behaal. Maar iemand anders beloont zichzelf misschien wel met een cheatmeal of iets dergelijks. Persoonlijk is dit voor mij niet zo’n succes want door die cheatmeal vind ik het moeilijk om mezelf daarna weer te herpakken. Maar hé, werkt het voor jou wel? Dan moet je dat gewoon lekker doen! Hoe je jezelf beloont, kun je helemaal zelf bepalen. Ik zal je laten zien wat voor beloningen ik voor mezelf in gedachten heb als ik mijn doelen haal.

Doel #1: een Harry Potter Replica! Als ik mijn allereerste doel behaal mag ik mezelf trakteren op een Harry Potter replica. Wie mij al langer kent, weet dat ik best wel een Potterhead ben en dat ik, nog niet zo lang geleden, begonnen ben met het verzamelen van alle Harry Potter Funko poppen, maar ook replica’s en andere Harry Potter items – eigenlijk alles wat met Harry Potter te maken heeft is goed. Er staan nog genoeg dingen op mijn lijstje die ik graag zou willen hebben voor in mijn collectie. Zo zou ik bijvoorbeeld heel graag een replica willen van de tijdverdrijver (de ketting van Hermelien in De gevangene van Azkaban) of het medaillon van Zwadderich. Er zijn nog tientallen replica’s die ik graag aan mijn verzameling zou willen toevoegen.

Doel #2: een bikefitting laten doen! Wie aan wielrennen doet, weet vast wel dat het heel belangrijk is om je fiets goed te laten afstellen. Ieder lichaam en dus ook ieder zijn of haar houding op de fiets is anders. Nu ben ik geen profwielrenner en zijn mijn ritten ook nog niet zo extreem lang, dat het – denk ik- niet veel kwaad kan. Daarom fiets ik voor nu nog gewoon op deze manier. Uiteraard heb ik de fiets wel zo afgesteld als ik het meest prettig ervaar, maar of ik dus ook helemaal een goede houding heb op deze manier, dat weet ik niet. Ik zou het leuk vinden en natuurlijk vooral ook goed voor mijn lijf vinden om een keer een bikefitting te laten doen, zodat mijn racefiets echt bij me past en op mij is afgesteld!

Doel #3: nieuwe fietskleren! Nog een beloning wat met fietsen te maken heeft? Jazeker! Ik vind het leuk om mijn beloningen sportief te houden, zodat het me nog eens extra motiveert! Als ik dit doel behaal, betekent het dat ik al 10kg ben afgevallen! Ik gok zomaar eens dat mijn fietskleding, met name mijn fietsbroek, dan een beetje te groot wordt. Daarnaast beschik ik tot op heden sowieso nog maar over één fietsbroek. Ik kan je zeggen dat dat vrij weinig is als je meerdere keren per week op de fiets zit. Dus als ik dit doel behaal ga ik wat nieuwe fietskleding kopen, in ieder geval een nieuwe fietsbroek – liefst 2!

Doel #4: een fotoshoot met Iris Zaagman. Zoals jullie wellicht weten, houd ik heel erg van fietsen op mijn racefiets. Ik vind het altijd leuk om mijn ritjes vast te leggen met de Strava app, zodat ik eventuele vooruitgang kan vastleggen, maar ik maak ook altijd graag een leuke foto van mijn fietsrit. Gewoon als herinnering en om te delen op instagram. Zelf ben ik alleen geen professionele fotograaf, hobby ik maar wat aan, en daarnaast neem ik op de fiets altijd zo min mogelijk mee. Onderweg maak ik mijn foto’s dus altijd met mijn telefoon. De kwaliteit is dan ook niet altijd heel erg mooi. Ik zou het heel tof vinden om een keertje échte mooie foto’s van mij en m’n racefiets te laten maken!

Doel #5: een compleet nieuwe garderobe! Ik koop al heel lang geen nieuwe kleren meer voor mezelf, mits ik uit mijn broek scheur en wel moet. Verder draag ik al jarenlang, en dan heb ik het echt over zo’n 7 á 8 jaar, dezelfde kleren. Het is al heel lang tijd voor wat nieuws, maar omdat ik niet blij ben met mijn gewicht vindt ik shoppen dus echt buitengewoon onaangenaam. Ik vind het alleen maar heel confronterend en wordt er ontzettend somber van. Om die reden stel ik het dus al heel lang uit en koop ik echt alleen iets nieuws als het noodzakelijk is. Het is dan ook niet zo gek dat dit mijn beloning is als ik mijn streefgewicht bereik. Ik verwacht dat ik dan ook een stuk lekkerder in mijn vel zit, een aantal maten (hoop ik) geslonken ben en ik dus sowieso nieuwe kleren moet omdat ik de rest uit mijn kledingkast niet meer pas. Ik ben dan ook van plan me helemaal te laten gaan. Ik ga hier dan ook elke maand geld voor opzij leggen, zodat ik, als het zover is, alles kan kopen wat ik wil!

Dit zijn mijn beloningen tijdens het afvallen! Je ziet het, je kunt de beloningen zo groot of klein maken als je zelf wil. Hoe beloon jij jezelf als je je doel behaalt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.